mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Papryka konserwowa z miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Najpyszniejszy sposób na marynowaną paprykę jaki znam:)

Papryka konserwowa z miodem

Składniki:

Papryka konserwowa z miodem

 

 

 

 

  • Przyprawy:

 

 

 

  • Zalewa:

 

  • 2 l wody (8szkl.)
  • 2 szkl. octu 10%
  • 2 łyż. soli
  • 1 1/2 szkl. cukru ( 2 szkl. jesli miodu nie dodajemy)
  • 2 łyż. miodu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa z miodem
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki lub w ósemki i opłukać. Włożyć do czystych i suchych słoików.

Do każdego słoika włożyć liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu i 1 łyżeczkę oleju.

Wodę wymieszać z octem, solą, miodem i cukrem. Powstałą gorącą zalewą zalać paprykę w słoikach. słoiki zakręcić, wstawić do kotła, nalać ciepłej wody, tak aby słoiki się zakryły pod wodę, zagotować, następnie na małym ogniu trzymać jeszcze 10 min. Wyjąć, ostudzić i do spiżarni:)

Zazwyczaj robię z 5 kg papryki, więc zalewę odpowiednio przygotowuję w podwójnej ilości:)