Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Papryka w pikantnym keczupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Odkąd dostałam przepis od koleżanki na tę paprykę w pikantnym keczupie co roku wypełniam nią moją spiżarkę. Często dodaję do gulaszów zaostrzając w ten sposób ich smak.

Papryka w pikantnym keczupie

Składniki:

Papryka w pikantnym keczupie

 

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 50 dag cebuli
  • pieprz i sól do smaku
  • Zalewa:
  • 1 i 1/2 szkl. dobrego gęstego pikantnego keczupu
  • 1/2 szkl. octu 10%
  • większe pół szkl. cukru
  • 2 łyżeczki łyżeczka soli do przetworów
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Papryka w pikantnym keczupie
Paprykę myjemy,przekrawamy na pół,usuwamy gniazda nasienne.

Kroimy w paseczki.

Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.

Z podanych składników na zalewę zagotowujemy zalewę . dodajemy do niej pokrojone warzywa.

Gotujemy razem ok. 10 min.,ciągle mieszając. doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.

Gorącą wkładamy do słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 10 -15 min.