Sposób przygotowania:
Papryka w sosie pomidorowym
1. Warzywa płuczemy i osuszamy.
2. Z papryki usuwany gniazdo nasienne z pestkami, następnie kroimy w paski, posypujemy 1 łyżką soli mieszamy i odstawiamy na 8 godzin. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, również posypujemy pół łyżki soli mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie warzywa dokładnie odciskamy z soku.
3. Składniki sosu przekładamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu 15 minut, cały czas mieszamy.
4. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Studzimy i przenosimy do spiżarni.
2. Z papryki usuwany gniazdo nasienne z pestkami, następnie kroimy w paski, posypujemy 1 łyżką soli mieszamy i odstawiamy na 8 godzin. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, również posypujemy pół łyżki soli mieszamy i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie warzywa dokładnie odciskamy z soku.
3. Składniki sosu przekładamy do garnka i zagotowujemy, dodajemy przygotowane warzywa i gotujemy na małym ogniu 15 minut, cały czas mieszamy.
4. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Studzimy i przenosimy do spiżarni.