Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Ogórki konserwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prawie każdy ma swój sprawdzony przepis na ogórki konserwowe. Ja podzielę się moim przepisem który używam od kilku lat.

Ogórki konserwowe

Składniki:

Ogórki konserwowe

na kazdy słoik litrowy:

na zalewę :

  • 4 szkl. wody
  • 1/2 szkl. octu 10%
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli do przetworów

Sposób przygotowania:

Ogórki konserwowe

Przygotowanie każdego słoika:

Ogórki konserwowe
W słoikach należy ułożyć ogórki i wszystkie przyprawy

Do każdego litrowego słoika dać po 1 łodydze kopru, 3 ząbki czosnku, 4 plasterki cebuli, 3 plastry cebuli, po 1 liściu laurowym,1/4 łyżeczki ziaren gorczycy,4 ziarna ziela angielskiego.

Ogórki ułożyć ciasno w słoikach tak aby końcówka ogórka była ułożona do dołu.

Przygotowanie zalewy:

Z podanych składników na zalewę należy ugotować zalewę,a następnie ją przestudzić.

Zimną zalewą zalewamy ogórki w słoikach. Zakręcamy szczelnie. Pasteryzujemy do momentu, aż ogórki zmienią barwę na jasnozielony kolor.