Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Grillowana papryka w aromatycznej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Zupełnie nowatorskie, autorskie spojrzenie na marynaty. Papryka grillowana nadaje niepowtarzalnego aromatu i pięknie wygląda w słoikach :)

Grillowana papryka w aromatycznej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowana papryka w aromatycznej marynacie

 

Sposób przygotowania:

Grillowana papryka w aromatycznej marynacie
Do marynowania wybrałam pomarańczowo-żółtą paprykę o dość grubym miąższu. 

Wszystkie strączki trzeba rozciąć, wydrążyć gniazdo nasienne i opłukać wnętrze - pokroić na połówki albo ćwiartki.

Ułożyć cząstki papryki na rozgrzanym grillu nakrytym arkuszem alu-folii. 

Zamknąć pokrywę i grillować, aż papryka zmięknie i ładnie się przyrumieni. 

Paprykę przełożyć do grubego worka, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia - kiedy zaparuje, zdjąć z niej skórkę.

Zagotować w sporym garnku wodę z cukrem, solą, gorczycą i kozieradką. Dolać ocet i dosypać resztę przypraw. Gotować 10-15 minut od zawrzenia. Do gotowej aromatycznej marynaty dolać płynną przyprawę do potraw (ja używam sprawdzonej z czerwonym znaczkiem M). 

Do zalewy włożyć obraną paprykę i doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć ogień do minimum i gotować 10 minut. 

Gorącą papryką napełnić słoiki, dolać nieco zalewy, aby wypełniła szczeliny i natychmiast zakręcić. Od razu mocno zakręcać i odstawiać dnem do góry. 

Można też zapasteryzować przez kilka minut.
Grillowana papryka w aromatycznej marynacie
Oczyszczone strączki pokroić w ćwiartki.
Grillowana papryka w aromatycznej marynacie
Ułożyź na ruszcie wyścielonym folią aluminiową i ugrillować.
Grillowana papryka w aromatycznej marynacie
Z podanych składników ugotować marynatę.
Grillowana papryka w aromatycznej marynacie
Miękką paprykę obrać i przełożyć do marynaty.