Sposób przygotowania:
Grillowana papryka w aromatycznej marynacie
Do marynowania wybrałam pomarańczowo-żółtą paprykę o dość grubym miąższu.
Wszystkie strączki trzeba rozciąć, wydrążyć gniazdo nasienne i opłukać wnętrze - pokroić na połówki albo ćwiartki.
Ułożyć cząstki papryki na rozgrzanym grillu nakrytym arkuszem alu-folii.
Zamknąć pokrywę i grillować, aż papryka zmięknie i ładnie się przyrumieni.
Paprykę przełożyć do grubego worka, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia - kiedy zaparuje, zdjąć z niej skórkę.
Zagotować w sporym garnku wodę z cukrem, solą, gorczycą i kozieradką. Dolać ocet i dosypać resztę przypraw. Gotować 10-15 minut od zawrzenia. Do gotowej aromatycznej marynaty dolać płynną przyprawę do potraw (ja używam sprawdzonej z czerwonym znaczkiem M).
Do zalewy włożyć obraną paprykę i doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć ogień do minimum i gotować 10 minut.
Gorącą papryką napełnić słoiki, dolać nieco zalewy, aby wypełniła szczeliny i natychmiast zakręcić. Od razu mocno zakręcać i odstawiać dnem do góry.
Można też zapasteryzować przez kilka minut.
Wszystkie strączki trzeba rozciąć, wydrążyć gniazdo nasienne i opłukać wnętrze - pokroić na połówki albo ćwiartki.
Ułożyć cząstki papryki na rozgrzanym grillu nakrytym arkuszem alu-folii.
Zamknąć pokrywę i grillować, aż papryka zmięknie i ładnie się przyrumieni.
Paprykę przełożyć do grubego worka, zakręcić i pozostawić do ostygnięcia - kiedy zaparuje, zdjąć z niej skórkę.
Zagotować w sporym garnku wodę z cukrem, solą, gorczycą i kozieradką. Dolać ocet i dosypać resztę przypraw. Gotować 10-15 minut od zawrzenia. Do gotowej aromatycznej marynaty dolać płynną przyprawę do potraw (ja używam sprawdzonej z czerwonym znaczkiem M).
Do zalewy włożyć obraną paprykę i doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć ogień do minimum i gotować 10 minut.
Gorącą papryką napełnić słoiki, dolać nieco zalewy, aby wypełniła szczeliny i natychmiast zakręcić. Od razu mocno zakręcać i odstawiać dnem do góry.
Można też zapasteryzować przez kilka minut.