Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Papryka w przecierze pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Teraz gdy papryka jest najsmaczniejsza i najtańsza warto zakupić większą ilość i zrobić z niej przetwory. Ja polecam przygotować sobie taki zapas na zimę papryki pokrojonej w przecierze pomidorowym.

Papryka w przecierze pomidorowym

Składniki:

Papryka w przecierze pomidorowym

 

na zalewę:

  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/4 szkl. octu 10%
  • 1 kopiata łyżka soli do przetworów
  • 45 dag przecieru pomidorowego
  • 1 /2 łyżki ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Papryka w przecierze pomidorowym

Przygotowanie papryki:

Papryka w przecierze pomidorowym
Paprykę oczyścić i pokroić w dużą kostkę

Paprykę umyć pod bieżącą wodą. Przekroić na pół. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić w dużą kostkę.
Tak przygotowaną paprykę zblanszować w gorącej wodzie (2 min) następnie odcedzić na sicie.

Przygotowanie zalewy:

Papryka w przecierze pomidorowym
Składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować

Składniki zalewy przełożyć do garnka i zagotować.

Etap końcowy:

Papryka w przecierze pomidorowym
Pokrojoną i sparzoną paprykę przełożyć do garnka z zalewą

Sparzoną paprykę włożyć do gorącej zalewy. Mieszając gotować pod przykryciem ok. 15 min.
Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować ok. 10-15 min.