Sposób przygotowania:
Ogórkowe pikle Eliprzygotowanie przypraw
Chrzan obrać, opłukać i pokroić w słupki. Przygotować liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.
przygotowanie ogórków
Duże ogórki gruntowe umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie ogórków cd
Ogórki obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki.
przygotowanie ogórków cd
Z połówek ogórków wydrążyć nasiona.
przygotowanie pikli
Wydrążone ogórki pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do słoików.
przygotowanie pikli cd
Do ogórków dodać chrzan, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.
przygotowanie pikli cd
Wymieszać wodę z octem, cukrem i solą. Wlać zalewę do słoików.
przygotowanie pikli cd
Słoiki z piklami zakręcić i pasteryzować 30 minut. Słoiki po ostudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!