eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1695]

Ogórkowe pikle Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pikle z dużych zielonych ogórków gruntowych. Lubimy swojskie przetwory zimą. Są lepsze niż sklepowe.

Ogórkowe pikle Eli

Składniki:

Ogórkowe pikle Eli

ogórki

  • 2 kg dużych zielonych ogórków gruntowych

przyprawy

zalewa

  • 2 litry wody
  • 200 ml octu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ogórkowe pikle Eli

przygotowanie przypraw

Ogórkowe pikle Eli
Przygotować chrzan, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.

Chrzan obrać, opłukać i pokroić w słupki. Przygotować liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.

przygotowanie ogórków

Ogórkowe pikle Eli
Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem duże ogórki gruntowe.

Duże ogórki gruntowe umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie ogórków cd

Ogórkowe pikle Eli
Obrane ze skórki ogórki przekroić na połówki.

Ogórki obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki.

przygotowanie ogórków cd

Ogórkowe pikle Eli
Wydrążyć nasiona z polówek obranych ogórków.

Z połówek ogórków wydrążyć nasiona.

przygotowanie pikli

Ogórkowe pikle Eli

Wydrążone ogórki pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do słoików.

przygotowanie pikli cd

Ogórkowe pikle Eli

Do ogórków dodać chrzan, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.

przygotowanie pikli cd

Ogórkowe pikle Eli

Wymieszać wodę z octem, cukrem i solą. Wlać zalewę do słoików.

przygotowanie pikli cd

Ogórkowe pikle Eli

Słoiki z piklami zakręcić i pasteryzować 30 minut. Słoiki po ostudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!