Sposób przygotowania:
Ogórkowe pikle Eliprzygotowanie przypraw

Chrzan obrać, opłukać i pokroić w słupki. Przygotować liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.
przygotowanie ogórków

Duże ogórki gruntowe umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
przygotowanie ogórków cd

Ogórki obrać ze skórki i przekroić wzdłuż na połówki.
przygotowanie ogórków cd

Z połówek ogórków wydrążyć nasiona.
przygotowanie pikli

Wydrążone ogórki pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do słoików.
przygotowanie pikli cd

Do ogórków dodać chrzan, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.
przygotowanie pikli cd

Wymieszać wodę z octem, cukrem i solą. Wlać zalewę do słoików.
przygotowanie pikli cd

Słoiki z piklami zakręcić i pasteryzować 30 minut. Słoiki po ostudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!