Sposób przygotowania:
Botwinka Eli w słoikach na zimęprzygotowanie botwinki

Przygotować 10 dużych pęczków botwinki
przygotowanie botwinki cd

Buraczki odciąć od łodyg, obrać ze skórki i opłukać.
przygotowanie botwinki cd

Buraczki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie botwinki cd

Liście botwinki odciąć od łodyg i opłukać.
przygotowanie botwinki cd

Opłukane liście botwinki pokroić.
przygotowanie botwinki cd

Łodygi botwinki opłukać.
przygotowanie botwinki cd

Opłukane łodygi botwinki pokroić.
przygotowanie botwinki

Do dużego garnka włożyć utarte buraczki,i pokrojone łodygi. Dodać ocet, sól, czosnek granulowany,liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą i gotować około 5 minut.
przygotowanie botwinki cd

Dodać pokrojone liście i gotować jeszcze 5 minut. Gorącą botwinkę przełożyć do dużych słoików,zakręcić i pasteryzować przez 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!
danielek