Sposób przygotowania:
Botwinka Eli w słoikach na zimęprzygotowanie botwinki
Przygotować 10 dużych pęczków botwinki
przygotowanie botwinki cd
Buraczki odciąć od łodyg, obrać ze skórki i opłukać.
przygotowanie botwinki cd
Buraczki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie botwinki cd
Liście botwinki odciąć od łodyg i opłukać.
przygotowanie botwinki cd
Opłukane liście botwinki pokroić.
przygotowanie botwinki cd
Łodygi botwinki opłukać.
przygotowanie botwinki cd
Opłukane łodygi botwinki pokroić.
przygotowanie botwinki
Do dużego garnka włożyć utarte buraczki,i pokrojone łodygi. Dodać ocet, sól, czosnek granulowany,liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą i gotować około 5 minut.
przygotowanie botwinki cd
Dodać pokrojone liście i gotować jeszcze 5 minut. Gorącą botwinkę przełożyć do dużych słoików,zakręcić i pasteryzować przez 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego!
danielek