kamil0993

kamil0993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 39]

Papryka w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Papryka jest doskonała zarówno do kanapek, jak i dań głównych. Produkty są łatwo dostępne a efekt wprost znakomity.

Papryka w sosie pomidorowym

Składniki:

Papryka w sosie pomidorowym

 

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 3 duże cebule
  • 1 łyżka soli do przetworów

 

  • Na zalewę:
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6-7 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Papryka w sosie pomidorowym
1. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w małe kawałki, a cebule w plastry. Warzywa solimy i pozostawiamy w oddzielnych naczyniach na kilka godzin. 2. Z wymienionych składników gotujemy zalewę. Delikatnie odciskamy sok z papryki i cebuli i wrzucamy warzywa do gotującej się zalewy. 3. Paprykę z cebulą gotujemy około 10 min (tak by warzywa były miękkie, ale jędrne). Wrzącą papryką napełniamy słoiki i szczelnie zakręcamy.