jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Papryka w zalewie wg jurata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczna papryka na zimę, doskonały dodatek do dań mięsnych lub sałatek.

Papryka w zalewie wg jurata

Składniki:

Papryka w zalewie wg jurata

 

  • Papryka (czerwona, żółta, zielona)
  • Zalewa:
  • 2 l wody
  • 1 szkl octu (10%)
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Papryka w zalewie wg jurata
Paprykę umyć, pokroić, usunąć pestki, a następnie sparzyć wrzątkiem. Przygotować zalewę: do garnka wlać wszystkie składniki zalewy i zagotować. Gdy papryka ostygnie ułożyć ją w słoikach, zalać zimną zalewą, zakręcić. pasteryzować 15-20 minut, po tym czasie wyjąć słoiki z wody i postawić do góry dnem.

Tagi:

papryka