edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Papryka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Papryka zapiekana z kurczakiem, pieczarkami, cukinią i mozzarella to doskonała inspiracja na obiad lub lunch do pracy.

Papryka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

Składniki:

Papryka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią

 

  • 2 papryki
  • 100 g kaszy orkiszowej
  • 1 cukinia
  • 1 filet z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 plasterki sera mozzarella lub innego
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • Przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Papryka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią
1. Kasze orkiszową gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

2. Paprykę dzielimy na pół i usuwamy nasiona.

3. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę i smażymy na patelni z dodatkiem przyprawy do kurczaka.

4. Pokrojone pieczarki podsmażamy z cebulką i dodajemy pokrojoną cukinie smażymy przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie łączymy z kaszę orkiszową oraz z filetem z kurczaka. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Tak przygotowanym farszem napełniamy papryki i pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 200 stopni. Papryki podlewamy ½ szklanką wody lub skrapiamy oliwą, aby papryki się nie przypaliły

6. Papryki pieczemy około 40 min. Następnie kładziemy na plasterki mozzarelli na każdej papryce i zapiekamy, do czasu zarumienienia się sera.