jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Papryka zapieczona z jajami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To smaczny, ekspresowy obiad dla Singla. Co prawda jest to danie wegetariańskie, jednak pożywne i idealne na letnią porę.

Papryka zapieczona z jajami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Papryka zapieczona z jajami

 

  • 1 czerwona papryka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka śmietany wiejskiej
  • 1 niewielka cebula
  • pęczek rukoli
  • 1 łyżka masłą sklarowanego lub oleju roślinnego
  • kilka ziaren jałowca
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Papryka zapieczona z jajami
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Umyj i obierz paprykę. Przekrój ją na cztery cząstki a następnie w paseczki.

Umyj rukolę, pokrój ją drobno pozostawiając trochę do dekoracji. Zeszklij cebulę na łyżce oleju lub masła. Dodaj dpokrojoną paprykę i przesmaż ją kilka minut po czym zmniejsz ogień.

Wybij jaja do miseczki, rozkłóć je widelcem po czym dodaj rukolę. Dopraw solą i pieprzem po czym wlej na patelnię. Dodaj utłuczony w moździerzu jałowiec.

Smaż wszystko na małym ogniu z jednej strony.

Zsuń na talerz i przełóż na patelnię. Smaż z drugiej strony do chwili aż jaja się zetną.

Wyłóż danie na talerz , udekoruj rukolą. Posyp odrobiną pieprzu i jałowca. 
Papryka zapieczona z jajami
Zeszklij cebulę na łyżce oleju lub masła.
Papryka zapieczona z jajami
Umyj i obierz paprykę. Przekrój ją na cztery cząstki a następnie w paseczki.
Papryka zapieczona z jajami
Dodaj do cebuli pokrojoną paprykę i przesmaż ją kilka minut po czym zmniejsz ogień.
Papryka zapieczona z jajami
Umyj rukolę, pokrój ją drobno pozostawiając trochę do dekoracji.
Papryka zapieczona z jajami
Wybij jaja do miseczki, rozkłóć je widelcem po czym dodaj rukolę. Dopraw solą i pieprzem po czym wlej na patelnię.

Tagi:

papryka