dżastysia

dżastysia

Kucharz
[Przepisów: 9]

Zapiekanka ryżowa z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekankę ryżową z papryką podawać z sałatkami, surówkami lub zieloną sałatą.

Zapiekanka ryżowa z papryką

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z papryką

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2, 25 szklanki wody
  • 25 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 papryki (mogą być konserwowe)
  • 1 łyżka masła
  • koperek
  • mielona papryka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 dag sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z papryką
Ryż wsypać na wrząca i osoloną wodę, dodać masło, zamieszać, gotowac na małym ogniu, gdy woda wsiąknie, zapiec w piekarniku pod przykryciem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, pieczarki umyć i pokroić w plasterki, dodać do cebuli i poddusić razem, aż woda odparuje. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę, dodać do pieczarek, przyprawić. Wymieszać całość z ryżem, masę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia, posmarować z wierzchu koncentratem, posypać tartym serem i wstawić do piekarnika. Piec, aż ser się zrumieni.