darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Muszelki w sosie paprykowym zapieczone z serami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Makaron zapieczony z sosem z pieczonych papryk

Muszelki w sosie paprykowym zapieczone z serami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszelki w sosie paprykowym zapieczone z serami

 

  • 300 g makaronu muszelki Mamma Mia!
  • 3 czerwone papryki
  • 1 mała cebula
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • 2 fileciki anchois
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • kilka małych kuleczek mozzarelli, starty parmezan, kilka kostek fety w zalewie z oliwy z ziołami
  • papryka ostra w proszku

 

Sposób przygotowania:

Muszelki w sosie paprykowym zapieczone z serami
Makaron ugotować w osolonej wodzie. W czasie gotowania makaronu paprykę i cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z czosnkiem w łupinkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z opcją grilla. Piec 15 minut, po czym przewrócić paprykę na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. Do wysokiego pojemnika włożyć pomidorki przekrojone na pół, upieczone papryki, cebulę, obrany czosnek, fileciki anchois. Doprawić papryką ostrą w proszku i zblendować. Naczynie żaroodporne nasmarować cienką warstwą sosu paprykowego, wyłożyć ugotowany makaron, zalać resztą sosu - tak, aby pokrywał cały makaron i posypać serami. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż sery dobrze się rozpuszczą.
Muszelki w sosie paprykowym zapieczone z serami
Papryki ułożyć z cebulą i czosnkiem w naczyniu
Muszelki w sosie paprykowym zapieczone z serami
zblendować pomidory z paprykami i anchois
Muszelki w sosie paprykowym zapieczone z serami
Ugotowane muszelki wyłożyć w naczyniu posmarowanym sosem
Muszelki w sosie paprykowym zapieczone z serami
Posypać sporą ilością parmezanu, mozzarellą i fetą