Sposób przygotowania:
Muszelki w sosie paprykowym zapieczone z serami
Makaron ugotować w osolonej wodzie. W czasie gotowania makaronu paprykę i cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z czosnkiem w łupinkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z opcją grilla. Piec 15 minut, po czym przewrócić paprykę na drugą stronę i piec jeszcze 10 minut. Do wysokiego pojemnika włożyć pomidorki przekrojone na pół, upieczone papryki, cebulę, obrany czosnek, fileciki anchois. Doprawić papryką ostrą w proszku i zblendować. Naczynie żaroodporne nasmarować cienką warstwą sosu paprykowego, wyłożyć ugotowany makaron, zalać resztą sosu - tak, aby pokrywał cały makaron i posypać serami. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż sery dobrze się rozpuszczą.