Sposób przygotowania:
Papryka pomidorowa z serem Capresi
Papryczki umyć odciąć czapeczki z góry,wymyć, usunąć pestki dokładnie wypłukać i odwrócić do góry "dnem" by obciekły. W tym czasie rozrabiamy widelcem serek ze śmietaną lub mlekiem albo jogurtem. Świeże zioła i szalotki myjemy obieramy, osuszamy idrobno siekamy. Dodajemy je do serka, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, lub innymi ulubionymi. Papryki faszerujemy serem, posypujemy kurkumą lub mieloną czerwoną papryką. Wstawiamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy ok 10 minut w temp 180 stopni C. ew. podgotowujemy ją ze 125 ml wody na gazie około 15 minut - czyli do chwili aż skórka z papryki zacznie odchodzić od miąższu. Podajemy z grzankami ( pieczywo ze słonecznikiem wysmarowane z obu stron zmiażdżonym z solą czosnkiem i zapieczone w piekarniku lub w tosterze).
Doro