Sposób przygotowania:
Papryka zapiekana z parówkami
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Papryki przeciąć wzdłuż na połówki, usunąć gniazda nasienne, obgotować we wrzącej wodzie z odrobiną soli około 4-5 minut. Na 1 łyżce masła zeszklić posiekaną cebulkę. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałym masłem, dodać musztardę, usmażoną cebulkę, roztrzepane jajka, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Każdą połówkę papryki napełnić masą ziemniaczaną, ułożyć na przygotowanej blaszce. Parówkę obrać z osłonek, podzielić na 3 części, z jednej strony naciąć na krzyż. Do każdej połówki papryki napełnionej masą ziemniaczaną wcisnąć po 3 kawałki parówki nacięciem na zewnątrz. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiec w temp 190-200 stopni około 20-25 minut. Podawać z sosem.