renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Paprykarz domowy wg przepisu babci

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Paprykarz wykonany w domu z przepisu babci to jest to "coś" co zawsze poprawia mi humor. Nie ma porównania smak z tymi kupowanymi w sklepie...

Paprykarz domowy wg przepisu babci Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Paprykarz domowy wg przepisu babci

 

  • 50 g ryżu,
  • 1 wędzona makrela,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Paprykarz domowy wg przepisu babci

Etap 1

Paprykarz domowy wg przepisu babci
W patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę.

Na początek siekamy cebulę i podsmażamy ja na oleju przez parę minut, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. W garnku gotujemy ryż na sypko.

Etap 2

Paprykarz domowy wg przepisu babci
Warzywa dusimy do momentu aż będą miękkie.

Następnie dodajemy do cebuli i czosnku startą na dużych oczkach marchewkę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do momentu aż marchewka zmięknie.

Etap 3

Paprykarz domowy wg przepisu babci
Następnie do warzyw dodajemy koncentrat i przyprawy.

W kolejnym kroku dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i mieszamy.

Etap 4

Paprykarz domowy wg przepisu babci
Makrele pozbawiamy ości i dodajemy na patelnię.

Następnie dodajemy kawałki wędzonej makreli pozbawione ości i całość razem dusimy kilka minut.

Etap 5

Paprykarz domowy wg przepisu babci
Po przygotowaniu i ochłodzeniu wkładamy do lodówki i pozostawiamy do następnego dnia.

Na koniec wsypujemy ryż mieszamy, jeśli jest potrzeba to doprawiamy przyprawami. Paprykarz jest najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu.