Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1250]

Najlepszy blok czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Blok według zaprezentowanej receptury robiłam mnóstwo razy i naprawdę wychodzi naaajlepszy. Pewnie większość zna ten pyszny smak, który kojarzy się ze słodkim dzieciństwem i zawsze poprawia humor! Nie ma nic lepszego na wywołanie uśmiechu na twarzy!

Najlepszy blok czekoladowy

Składniki:

Najlepszy blok czekoladowy

Forma o wymiarach około 10 x 28 cm:

  • 250 g margaryny
  • 1,5 szklanki cukru (w oryginale 2 szklanki; 1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie mleka w proszku
  • 6 łyżek kakao (płaskich)

Dodatkowo:

  • 250 g herbatników (w oryginale 6 paczek)

Opcjonalnie:

  • dowolne bakalie (najczęściej dodaję około 1/2 szklanki wiórków kokosowych)

Sposób przygotowania:

Najlepszy blok czekoladowy

Herbatniki:

Najlepszy blok czekoladowy
Można użyć dowolnych ciasteczek, niekoniecznie herbatników.

Herbatniki należy pokruszyć na mniejsze kawałki.

Masa:

Najlepszy blok czekoladowy
Do masy można dodać swoje ulubione bakalie.

Wodę z margaryną i cukrem należy zagotować w średnim garnuszku - cukier powinien się rozpuścić.
Następnie garnek zdjąć z palnika, a do środka wsypać kakao oraz stopniowo i energicznie mieszając - mleko w proszku.
Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Na końcu dodać pokruszone ciastka i/lub bakalie.
Wszystko razem ponownie wymieszać.

Chłodzenie:

Najlepszy blok czekoladowy
Blok czekoladowy najlepiej schłodzić przez całą noc.

Masę przełożyć do formy uprzednio wysłanej folią spożywczą lub aluminiową, wyrównać i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Całość powinna stężeć.