jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Paprykarz drobiowy.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To świetne i szybkie danie w węgierskim stylu

Paprykarz drobiowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykarz drobiowy.

 

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (lub wieprzowego)
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża papryka
  • 1 szklanka wiejskiej śmietanki
  • 1 plaska łyżka mąki
  • sól i pieprz biały do smaku
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

 

 

Sposób przygotowania:

Paprykarz drobiowy.
Na rozgrzanym smalcu szklimy posiekaną cebulę. Zdejmujemy garnek z ognia i wsypujemy paprykę w proszku.Mieszamy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki mięso i wstawiamy na ogień. Dodajemy kolejno pokrojoną drobno paprykę i pokrojony pomidor obrany uprzednio ze skórki. Lekko solimy, pieprzymy i dusimy do miękkości podlewając odrobiną wody. Gdy mięso jest miękkie rozpuszczamy mąkę w śmietance i wlewamy do mięsa. Zagotowujemy i pozostawiamy na kilka minut na małym ogniu. Podajemy paprykarz z kluseczkami - galuszkami (przepis podałam wcześniej) udekorowany pomidorkami koktajlowymi.
Paprykarz drobiowy.
Na rozgrzanym smalcu szklimy posiekaną cebulę
Paprykarz drobiowy.
Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki mięso
Paprykarz drobiowy.
Obieramy, siekamy paprykę i dodajemy do garnka.
Paprykarz drobiowy.
Lekko solimy, pieprzymy i dusimy do miękkości podlewając odrobiną wody.