edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 107]

Paprykarz szczeciński z kasza jaglana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Paprykarz domowy z kaszą jaglaną, makrela, marchewką, porem oraz pietruszką. Prosty i zdrowy przepis na paprykarz szczeciński w trochę odmienionej wersji.

Paprykarz szczeciński z kasza jaglana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paprykarz szczeciński z kasza jaglana

 

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 makrela
  • 1 - 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego pora
  • 1 pietruszka korzeń i natka
  • 2 /3 szklanki bulion warzywnego lub innego
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz, papryka wędzona, kurkuma

Sposób przygotowania:

Paprykarz szczeciński z kasza jaglana
1. Kasze jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2. Cebulę i pora kroimy drobno i podsmażamy na patelni. 

3. Dodajemy startą marchewkę, pietruszkę. Przesmażamy chwilkę razem.

4. Makrele obieramy że skóry i pozbywamy wszystkich ości. 

5. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz bulion i koncentrat pomidory lub passate pomidorową. 

6. Dodajemy pieprz, wędzona paprykę czerwoną, kurkumę oraz w razie potrzeby sol. Mieszamy i smażymy do miękkości warzyw.

7. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki. Przekładamy do naczynia.
Paprykarz szczeciński z kasza jaglana
Na patelni podsmażamy cebulę, pora, marchew oraz korzeń pietruszki
Paprykarz szczeciński z kasza jaglana
Dodajemy ugotowana kasze jaglana i mieszamy składniki
Paprykarz szczeciński z kasza jaglana
Dodajemy bulion warzywny oraz koncentrat pomidory
Paprykarz szczeciński z kasza jaglana
Dodajemy mięso z makreli oraz przyprawy