haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Chakalaka z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chakalaka to południowoafrykańskie danie, zwykle warzywne i pikantne. Ja wzbogaciłam je o mielone mięso i zrobiłam w wersji nieco łagodniejszej, niż oryginalne. Wyszedł smaczny, delikatny obiad. Naprawdę polecam.

Chakalaka z mięsem mielonym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Chakalaka z mięsem mielonym

 

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 g świeżego imbiru
  • 500 g marchwi
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Chakalaka z mięsem mielonym
1. Cebule obrałam i posiekałam, czosnek rozgniotłam ręką i pokroiłam w kostkę.

2. Marchewki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyściłam i pokroiłam w kostkę. Imbir starłam.

3. W dużym garnku rozgrzałam oliwę i zeszkliłam na niej cebulę, czosnek i połowę imbiru. Dodałam też curry, tymianek i obie papryki w proszku. Podsmażyłam chwilę. Po chwili wsypałam startą marchewkę, a po kolejnej minucie mięso. Kiedy mięso zmieniło swój kolor dodałam pokrojone papryki.

4. Doprawiam potrawę solą, pieprzem i pozostałym imbirem.

5. Groszek odcedziłam i razem z pomidorami z puszki dolałam do garnka, wymieszałam i zagotowałam. Dusiłam przez kilka minut i gotowe!
Chakalaka z mięsem mielonym
Najpierw przygotowujemy wszystkie składniki.
Chakalaka z mięsem mielonym
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Chakalaka z mięsem mielonym
Imbir ścieramy i dodajemy do dania w dwóch partiach.
Chakalaka z mięsem mielonym
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone.
Chakalaka z mięsem mielonym
Dusimy przrz chwilę raezm z resztą warzyw.