Sposób przygotowania:
Chakalaka z mięsem mielonym
1. Cebule obrałam i posiekałam, czosnek rozgniotłam ręką i pokroiłam w kostkę.
2. Marchewki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyściłam i pokroiłam w kostkę. Imbir starłam.
3. W dużym garnku rozgrzałam oliwę i zeszkliłam na niej cebulę, czosnek i połowę imbiru. Dodałam też curry, tymianek i obie papryki w proszku. Podsmażyłam chwilę. Po chwili wsypałam startą marchewkę, a po kolejnej minucie mięso. Kiedy mięso zmieniło swój kolor dodałam pokrojone papryki.
4. Doprawiam potrawę solą, pieprzem i pozostałym imbirem.
5. Groszek odcedziłam i razem z pomidorami z puszki dolałam do garnka, wymieszałam i zagotowałam. Dusiłam przez kilka minut i gotowe!
2. Marchewki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyściłam i pokroiłam w kostkę. Imbir starłam.
3. W dużym garnku rozgrzałam oliwę i zeszkliłam na niej cebulę, czosnek i połowę imbiru. Dodałam też curry, tymianek i obie papryki w proszku. Podsmażyłam chwilę. Po chwili wsypałam startą marchewkę, a po kolejnej minucie mięso. Kiedy mięso zmieniło swój kolor dodałam pokrojone papryki.
4. Doprawiam potrawę solą, pieprzem i pozostałym imbirem.
5. Groszek odcedziłam i razem z pomidorami z puszki dolałam do garnka, wymieszałam i zagotowałam. Dusiłam przez kilka minut i gotowe!