haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 437]

Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli szukasz czegoś pysznego i łatwego, żeby nakarmić Twoja rodzinę, to wołowina curry massaman jest tym czego potrzebujesz! Aromatyczna zapiekanka, pikantno-słodka z nutą anyżową - zwyczajnie rozpływa się w ustach!

Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami

 

  • 800 g wołowiny pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula
  • 250 g marchwi
  • 3 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
  • 1 gwiazda anyżu
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki pasty curry massaman (ew. pasty curry)
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1,5 łyżki cukru demerara (trzcinowy)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała papryczka chili
  • 1/4 czerwonej papryki
  • natka pietruszki ( lub świeże listki kolendry)
  • 600 g ziemniaków
  • sól. pieprz
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami
1. Na 1 łyżce oleju arachidowego podsmażyłam partiami kawałki wołowiny, aż zmienią kolor, po czym przełożyłam ją do miski.

2. Cebulę posiekałam, a marchewkę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Wrzuciłam je na patelnię razem z anyżem i obsmażyłam, aż cebulka się zeszkli.

3. Dodałam pastę massaman curry, podsmażoną wcześniej wołowinę, mleko kokosowe i bulion wołowy, doprowadziłam do wrzenia i dusiłam na małym ogniu około 1.5 godziny (zamieszałam od czasu do czasu).

4. Ziemniaki obrałam i ugotowałam. Po odcedzeniu ponownie na chwilę postawiłam na ogień, żeby je podsuszyć. Zestawiłam z ognia, wymieszałam z 1 łyżką oleju arachidowego, solą i pieprzem i pozostawiłam do wystygnięcia.

5. Gdy mięso było miękkie, do gulaszu dodałam cukier sos rybny, sok z cytryny, posiekana papryczkę chili, usunęłam gwiazdkę anyżu i całość wymieszałam.

5. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem przełożyłam gulasz, ziemniaki rozkruszyłam w palcach na mniejsze kawałki i posypałam nimi potrawę.

6. Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni.

7. Podałam posypane natką pietruszki, orzeszkami arachidowymi i posiekaną czerwoną papryką.
Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami
Składników jest dużo, ale wykonanie jest bardzo proste.
Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami
Na oleju podsmażamy cebulę, marchew i gwiazdkę anyżu.
Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami
Do warzyw dodajemy wołowine. bulion i mleko kokosowe.
Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami
Ziemniaki gotujemy i mieszamy z olejem arachidowym.
Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami
Do naczynia żaroodpornego przekladamy gotowy gulasz.
Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami
Na mięso wykładamy pokruszone ziemniaki.
Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami