Sposób przygotowania:
Wołowina curry massaman zapiekana pod ziemniakami
1. Na 1 łyżce oleju arachidowego podsmażyłam partiami kawałki wołowiny, aż zmienią kolor, po czym przełożyłam ją do miski.
2. Cebulę posiekałam, a marchewkę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Wrzuciłam je na patelnię razem z anyżem i obsmażyłam, aż cebulka się zeszkli.
3. Dodałam pastę massaman curry, podsmażoną wcześniej wołowinę, mleko kokosowe i bulion wołowy, doprowadziłam do wrzenia i dusiłam na małym ogniu około 1.5 godziny (zamieszałam od czasu do czasu).
4. Ziemniaki obrałam i ugotowałam. Po odcedzeniu ponownie na chwilę postawiłam na ogień, żeby je podsuszyć. Zestawiłam z ognia, wymieszałam z 1 łyżką oleju arachidowego, solą i pieprzem i pozostawiłam do wystygnięcia.
5. Gdy mięso było miękkie, do gulaszu dodałam cukier sos rybny, sok z cytryny, posiekana papryczkę chili, usunęłam gwiazdkę anyżu i całość wymieszałam.
5. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem przełożyłam gulasz, ziemniaki rozkruszyłam w palcach na mniejsze kawałki i posypałam nimi potrawę.
6. Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni.
7. Podałam posypane natką pietruszki, orzeszkami arachidowymi i posiekaną czerwoną papryką.
2. Cebulę posiekałam, a marchewkę obrałam i pokroiłam w półplasterki. Wrzuciłam je na patelnię razem z anyżem i obsmażyłam, aż cebulka się zeszkli.
3. Dodałam pastę massaman curry, podsmażoną wcześniej wołowinę, mleko kokosowe i bulion wołowy, doprowadziłam do wrzenia i dusiłam na małym ogniu około 1.5 godziny (zamieszałam od czasu do czasu).
4. Ziemniaki obrałam i ugotowałam. Po odcedzeniu ponownie na chwilę postawiłam na ogień, żeby je podsuszyć. Zestawiłam z ognia, wymieszałam z 1 łyżką oleju arachidowego, solą i pieprzem i pozostawiłam do wystygnięcia.
5. Gdy mięso było miękkie, do gulaszu dodałam cukier sos rybny, sok z cytryny, posiekana papryczkę chili, usunęłam gwiazdkę anyżu i całość wymieszałam.
5. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem przełożyłam gulasz, ziemniaki rozkruszyłam w palcach na mniejsze kawałki i posypałam nimi potrawę.
6. Piekłam 30 minut w temperaturze 200 stopni.
7. Podałam posypane natką pietruszki, orzeszkami arachidowymi i posiekaną czerwoną papryką.