2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1475]

Zapiekanka z makaronu i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, bardzo łatwa do przygotowania zapiekanka na bazie makaronu i warzyw z dodatkiem sera, to propozycja na syty jesienny obiad.

Zapiekanka z makaronu i cukinii

Składniki:

Zapiekanka z makaronu i cukinii

 

  • 30 dag makaronu penne
  • 70 dag mięsa z uda kurczaka bez skóry
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka dowolnej mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, por, pietruszka, groszek)
  • ½ cukinii
  • 1 łyżka oleju
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%-22%
  • 10 dag śmietankowego serka topionego
  • 10 dag ostrego sera żółtego cheddar
  • Jarzynka lub sól do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronu i cukinii

ETAP 1:

Zapiekanka z makaronu i cukinii
Makaron rurki gotujemy we wrzątku odcedzamy

Makaron do zapiekanki gotujemy w osolonym wrzątku na pół twardo, odcedzamy na sicie.

ETAP 2:

Zapiekanka z makaronu i cukinii
Uduszone mięso w kremowym sosie śmietanowo-serowym

Pokrojone mięso przekładamy do garnka, mieszamy z pokrojoną cebulą, solimy do smaku, mieszamy, podlewamy olejem i dusimy przez kilka minut, wsypujemy mrożoną mieszankę warzywną, podlewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw.

Całość zalewamy słodką śmietanką, dodajemy serek topiony mieszamy aż sos zgęstnieje, zestawiamy z ognia dodajemy szczyptę gałki, mieszamy.

ETAP 3:

Zapiekanka z makaronu i cukinii
Zapiekankę umieszczamy w formie do zapiekania

Całość mieszamy z ugotowanym makaronem, przekładamy do formy do zapiekania.

W zapiekankę wciskamy paski pokrojonej cukinii.

ETAP 4:

Zapiekanka z makaronu i cukinii
całość posypujemy serem, zapiekamy w piekarniku. Smacznego!

Posypujemy startym serem zapiekamy w piekarniku w przez 20 minut w temp 180*c

Podajemy gorącą, po wyjęciu z pieca.

Smacznego!