aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Paella z warzywami i kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybsza, ale równie smaczna wersja tradycyjnej hiszpańskiej paelli z piersią z kurczaka oraz warzywami.

Paella z warzywami i kurczakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Paella z warzywami i kurczakiem

 

  • 150 g ryżu
  • 0,5 l bulionu
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/4 szklanki pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Paella z warzywami i kurczakiem
Kurczaka najlepiej przygotuj dzień wcześniej ( ale nie jest to konieczne :) ). Oczyszczonego, pokrój w kostkę, dodaj pokrojony drobno czosnek oraz odrobinę curry, papryki w proszku oraz przyprawy do kurczaka i niewielką ilość oleju (ok. 1 łyżeczki). Tak zamarynowanego kurczaka przełóż do miseczki, przykryj folią i odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia: Na patelni rozgrzej olej, dodaj wcześniej zamarynowanego kurczaka i podsmaż przez ok 5 min, Następnie dodaj pokrojoną w cienkie talarki lub półtalarki marchewkę, paprykę pokrojoną w paseczki oraz odsączone z zlewy groszek i kukurydzę i pomidory. Całość chwilkę podsmaż. Ryż przepłucz wodą i dodaj do warzyw. Następnie stopniowo dolewaj bulion wymieszany z curry i kurkumą. Kiedy ryż wchłonie już część płynu, dolej kolejną porcję aż do momentu kiedy bulion się skończy, a ryż będzie już miękki. Na koniec całość dopraw papryką w proszku i pieprzem, Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Paella z warzywami i kurczakiem
Paella z warzywami i kurczakiem