gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Paprykarz z makreli z żółtą papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paprykarz z makreli z żółtą papryką to świetna propozycja na kanapki. Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień.

Paprykarz z makreli z żółtą papryką

Składniki:

Paprykarz z makreli z żółtą papryką

 

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 żółtka papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 100 g ryżu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • Około250- 300 ml wody,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • Szczypta chilli,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego.

Sposób przygotowania:

Paprykarz z makreli z żółtą papryką
Ryż gotujemy do miękkości. Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę i żółtą paprykę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, wrzucamy warzywa. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat i przyprawy, chwilkę dusimy.

Z ryby pozbywamy się ości i skóry i nie i kroimy na mniejsze kawałeczki. Dodajemy do gorącego sosu.  Dokładnie mieszamy. Studzimy.

Przechowujemy w lodówce.

Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego