SUPERPRZEPIS

Paprykowa szynka Eli

  • 2
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Paprykowa szynka Eli

Przygotowałam szynkę wieprzową duszoną z dużą ilością papryki słodkiej, cebuli i czosnku. Mięso i sos wyszły bardzo dobre.

Składniki:

Paprykowa szynka Eli

mięso

  • 1.2 kg świeżej szynki wieprzowej

dodatki

przyprawy

  • 2 duże łyżki słodkiej papryki w proszku
  • papryka ostra w proszku do smaku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykowa szynka Eli

przygotowanie składników

Paprykowa szynka Eli
Obrane z łupinek cebule pokroić w kostkę.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników cd

Paprykowa szynka Eli
Obrany z łupinek czosnek pokroić na plasterki.

Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki.

przygotowanie składników cd

Paprykowa szynka Eli
Przygotować paprykę słodką, ostrą i sól.

Przygotować papryki i sól do mięsa.

przygotowanie mięsa

Paprykowa szynka Eli
Opłukane mięso osuszyć papierowym ręcznikiem.

Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie mięsa cd

Paprykowa szynka Eli

W rondlu rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.

przygotowanie mięsa cd

Paprykowa szynka Eli

Do obsmażonego mięsa dodać cebulę i czosnek. Całość razem smażyć aż cebula się zeszkli.

przygotowanie mięsa cd

Paprykowa szynka Eli

Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodać papryki i sól. Całość podlać wodą i dusić razem aż mięso będzie miękkie.

przygotowanie mięsa cd

Paprykowa szynka Eli

Gotowe mięso wyjąć. Sos zmiksować. Jeśli sos jest za rzadki zaciągnąć mąką z wodą i zagotować.

Ja podałam mięso z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą. Smacznego!