VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Szynka duszona z porem i młodymi warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Uduszone mięso jest kruche i bardzo mięciutkie. Dodatek młodych warzyw sprawia, że szynka jest bardzo aromatyczna. Mięsko sprawdzi się na rodzinnym obiedzie z dodatkiem buraczków, młodych ziemniaków i kompotu ze śliwek!

Szynka duszona z porem i młodymi warzywami

Składniki:

Szynka duszona z porem i młodymi warzywami

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 duży por
  • 1 cebula dymka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 marchewki
  • 7 pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • Olej do smażenia
  • Koper do posypania

Sposób przygotowania:

Szynka duszona z porem i młodymi warzywami

ETAP 1:

Szynka duszona z porem i młodymi warzywami
Pora oraz cebulę dymkę kroimy w kosteczkę lub plasterki

Cebulę dymkę oraz por kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na rozgrzanym oleju.

ETAP 2:

Szynka duszona z porem i młodymi warzywami
Pokrojona oraz doprawiona wieprzowa szynka

Szynkę kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką. Dokładamy do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy w pół plasterki. Dokładamy do mięsa.

ETAP 3:

Szynka duszona z porem i młodymi warzywami
Przesmażone mięso z porami przed dodaniem reszty warzyw

Całość przesmażamy, podlewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około 60 minut). Po ugotowaniu posypujemy młodym koperkiem.


Tagi:

dania mięsa