Sposób przygotowania:
Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutąKasza:
Ugotować kaszę. Użyłam kaszy w saszetkach, ale jeśli macie sypką to należy ją najpierw opłukać w zimnej, bieżącej wodzie, a następnie zalać wrzątkiem i gotować 15 minut pod przykryciem. Całość odstawić na 10 minut. Proporcja kaszy do wody wynosi 1:2,5. Kaszy nie można mieszać w trakcie gotowania, ponieważ zrobi się z niej papka.
Masa:
Cebulę posiekać i podsmażyć, a następnie dodać do przestudzonej kaszy. Wbić jajko, wsypać mąkę oraz przyprawy i wymieszać. Masę doprawić do smaku.
Kotlety:
Z masy należy uformować kotlety. Każdego z nich obtoczyć mące i bułce tartej.
Smażenie:
Kotlety smażyć z obu stron na rumiano.
gusia1000