SUPERPRZEPIS

Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 280
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą

Kotlety smakują rewelacyjnie i sprawdzą się na obiad oraz jako przekąska. Nawet na zimno i w wersji solo są pyszne, choć pasują też do lekkiego dipu i świeżych warzyw!

Składniki:

Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą

Około 5-6 sztuk

Sposób przygotowania:

Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą

Kasza:

Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą
Można użyć kaszy jaglanej w saszetkach lub sypkiej.

Ugotować kaszę. Użyłam kaszy w saszetkach, ale jeśli macie sypką to należy ją najpierw opłukać w zimnej, bieżącej wodzie, a następnie zalać wrzątkiem i gotować 15 minut pod przykryciem. Całość odstawić na 10 minut. Proporcja kaszy do wody wynosi 1:2,5. Kaszy nie można mieszać w trakcie gotowania, ponieważ zrobi się z niej papka.

Masa:

Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą
Masa powinna być dość zwarta i nierozpadająca się.

Cebulę posiekać i podsmażyć, a następnie dodać do przestudzonej kaszy. Wbić jajko, wsypać mąkę oraz przyprawy i wymieszać. Masę doprawić do smaku.

Kotlety:

Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą
Kotlety można formować dowolnej wielkości.

Z masy należy uformować kotlety. Każdego z nich obtoczyć mące i bułce tartej.

Smażenie:

Kotlety z kaszy jaglanej ze smażoną cebulą i nutą
Usmażone kotlety powinny być zarumienione.

Kotlety smażyć z obu stron na rumiano.