kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 913]

Paprykowe spaghetti bolognese

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wariacja na temat klasycznego spaghetti bolognese z dodatkiem papryki, dzięki czemu całość jest bardzo aromatyczna i smaczna.

Paprykowe spaghetti bolognese

Składniki:

Paprykowe spaghetti bolognese

podstawowe

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 łyżki oliwy pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku
  • średnia biała cebula
  • strąk czerwonej papryki
  • duża marchew
  • 3 gałązki selera naciowego
  • puszka pomidorów pelatti (400g)
  • 2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki suszonych płatków papryki
  • sól, czarny pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Paprykowe spaghetti bolognese
Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przykrywamy. Czosnek i cebulę obieramy. Czosnek drobno siekamy i rozcieramy na desce szerokim nożem. Cebulę drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach marchew.

Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, seler naciowy, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i dusimy około 10 minut. Doprawiamy do smaku oregano, sola i pieprzem. Makaron polewamy sosem.