anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Parmezanowa łódeczka wypełniona sałatką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zielone szparagi zachwycają nie tylko swym urokiem

Parmezanowa łódeczka wypełniona sałatką

Składniki:

Parmezanowa łódeczka wypełniona sałatką

 

  • 3 łyżki startego na drobnych oczkach parmezanu
  • mały listek zielonej sałaty
  • klika płatów parmezanu
  • 3 główki zielonych szparagów
  • pomidorek koktajlowy
  • klika liści natki pietruszki
  • pokruszony lazur
  • kilka kropel oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Parmezanowa łódeczka wypełniona sałatką

- Umyte główki szparagów gotujemy na parze. - Starty parmezan układamy na suchej patelni, formując placuszek i (na małym ogniu) czekamy, aż się lekko zrumieni. Delikatnie, gorący przekładamy na - jak było w moim przypadku- butelkę od oliwy i formujemy łódeczkę. Układamy na talerzu. Wypełniamy porwanym listkiem sałaty, główkami szparagowymi zielonymi oraz posiekaną natką pietruszki oraz lazurem. Doprawiamy i skrapiamy oliwą z oliwek extra vergine.Dekorujemy płatami parmezanu, ćwiartkami pomidorków i liśćmi natki. Odpływamy :)
Zapraszam na mój blog www.mojasmacznakuchnia.bloog.pl