tommy

tommy

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Parmezanowe włoskie grissini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne włoskie paluszki grissini z parmezanem.

Parmezanowe włoskie grissini

Składniki:

Parmezanowe włoskie grissini

 

  • Składniki na ciasto:
  • 100g mąki tortowej typu 450
  • 50 g miekkiego masła
  • 25 g startego parmezanu
  • szczypta soli
  • szczypta tymianku
  • Dodatkowo:
  • 50 ml wody, oliwa z oliwek do natłuszcznia 5 ml, parmezan 5 g

Sposób przygotowania:

Parmezanowe włoskie grissini
Wszytskie składniki na ciasto ( mąkę, masło, parmezan,sól, tymianek) mieszamy ze soba tak aby powstało nam gładkie ciasto. Wyrabiamy tak ok.3 minut tworzac kulke. Ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na godzine do lodowki. W miedzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C. Wyciagamy ciasto z lodowki, rozwalkowujemy na stolnicy ( grubosc ok 1 cm) i dzielimy na ok. 10 paluszkow o dlugosci ok 15 -20 cm. Blache smarujemy oliwa, nakladamy paluszki, kropiaca calosc lekko woda i posypujac paluszki parmezanem. Pieczemy 12 minut w piekarniku. WYciagamy i cieszymy sie wlaspanialy wlsokim smakiem. Smacznego.

Tagi:

ciasto