bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Parowańce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis.Polecam

Parowańce

Składniki:

Parowańce

 

  • 3—5 dag drożdży, 3 dag cukru, 0,5 kg mąki, 2 jaja, mleko, sól

Sposób przygotowania:

Parowańce
Drożdże utrzeć z cukrem i odstawić na ok. 10 min., aby się trochę „podniosły" i lekko rozpuściły. Do dużego garnka lub miski przesiać mąkę pszenną, zrobić w niej dołek, wygarnąć z garnka drożdże. Mąkę i droż¬dże rozmieszać z odrobiną mleka tak, aby ciasto miało gęstość śmietany. Garnek przykryć lnianą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia. Kiedy ciasto zwiększy znacznie swą objętość, wbić jaja, wrzucić szczyptę soli i wlać tyle mleka, by ciasto było takie, jak na racuchy. Dobrze wymieszać. Zagotować pół garnka wody (garnek szeroki), obwiązać otwór gazą lub rzadkim płótnem (możemy też kupić sobie dwupoziomowy garnek do gotowania na parze). Brać ciasto łyżką (otrzymamy wówczas parowańce równej wielkości) i ręką umoczoną w wodzie lub oleju formować kulki. Kłaść je ostrożnie na gazie, aby nie stykały się ze sobą, bo rosną! Przykryć miską i parować 10—15 min. Jeść na gorąco ze śmietaną i cukrem lub polanę roztopionym masłem. Bardzo wprawne gospodynie nadziewają parowańce jakimś owocowym nadzieniem.