Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Parówki a la Bahus

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Na proszoną kolację

Parówki a la Bahus

Składniki:

Parówki a la Bahus

 

  • 8 cienkich parówek,
  • 8 usmażonych i ostudzonych naleśników,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki utartego żółtego sera,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki,
  • 1/2-1 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

Parówki a la Bahus
Parówki obrać z osłonek. Boczek pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Wytopić. Zeszklić na nim obraną i drobno posiekaną cebulę. Dodać słodką paprykę, koncentrat pomidorowy i osączony z zalewy groszek. Dusić przez 5 min. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać natkę pietruszki. Na każdy naleśnik położyć parówkę. Obłożyć duszonymi warzywami. Założyć brzegi. Zawinąć. Tak przygotowane ruloniki przełożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia. Posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku, aż ser się stopi i lekko zrumieni.