marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Parowki drobiowe w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe na kolacje, szybkie w przygotowaniu parówki.

Parowki drobiowe w cieście

Składniki:

Parowki drobiowe w cieście

 

  • 5 parówek drobiowych
  • 20 dag maki
  • 2 dag drożdży
  • żółtko
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oliwy
  • 50 ml wody
  • Dodatki: Sól, pieprz, musztarda, majeranek, cukier

Sposób przygotowania:

Parowki drobiowe w cieście
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, a gdy się rozpuszcza, dodać je do wody wymieszanej z mlekiem oraz oliwą. Mąkę wymieszać z przygotowaną masą, wsypać łyżeczkę majeranku, szczyptę soli oraz pieprzu i wyrobić ciasto. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto zagnieść, cienko rozwałkować ( 5mm ) i posmarować musztardą. Placek pociąć na 6 pasków o szerokości 1 cm, parówki obrać z osłonek, nakłuć w kilku miejscach, aby nie popękały w trakcie pieczenia. Ciastem owinąć spiralnie parówki i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec na zloty kolor ( około 15 minut ) w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przygotować talerze i wyłożyć parówki polecam jeść z ketchupem i majonezem. Życzę Smacznego !

Tagi:

mak