Sposób przygotowania:
Parówki w cieście
Mąkę zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto z dodatkiem pokrojonego na kawałki masła oraz z żółtkiem, szczyptą soli i 1 łyżką bardzo zimnej wody. Z ciasta uformować kulę, po czym włożyć ją na ok 1 godz. do lodówki. Po wyjęciu ciasto ponownie energicznie zagnieść i rozwałkować jak najcieniej na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić na 8 kawałków tak aby zawinąć w nie parówki. Połowę kawałka ciasta posmarować katchupem a z drugiej strony wykrojonego kawałka musztardą. Pozostawić wolny brzeg dookoła, tak aby spokojnie zespoić ze sobą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Parówki owinięte ciastem położyć koło siebie na natłuszczonej blasze. Blachę wstawić do gorącego piekarnika na ok 25 min, aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać gorące. Jeśli wyjdzie ciasta więcej i nie chcemy robić wszystkich parówek możemy parówki tylko owinąć w ciasto i włożyć do zamrażarki. Można je przechowywać ok 3 mies.
Gość
Borubar
ja jadlem i oprocz tego ze ciasto bylo kruche, suche i troche muliste dalo sie przygotować a co najwazniejsze zjesc ;)
Gość
Gosia
Gość
Gość
NO
rinoa
olciaky
asia92
kara_le
Artemisa
Artemisa
Donnna
Wokalista
5!
b4rtu5
tak czy siak pozdrawiam autora przepisu =)
dzastina
moze lepiej zrobic ciasto na nalesniki i obtoczyc je w bulce tartej to wypai na pewno :)
Lancerciu
Przepis sam w sobie zły nie jest ,ale byłby lepszy gdyby dorzuciło się do tego chociaż trochę soli i cukru(tak po łyzeczce do 2óch) ,20 g świeżych drożdży i szklankę ciepłej wody. Ładnie to wszystko zagnieść i odstawić. Poowijać paróweczki i poukładać na blasze , Z wieszchu posmarować przy pomocy pędzelka jajeczkiem :*
Pozdrawiam autora
Wąski
• 30 dag mąki
• 20 dag masła lub margaryny
• 1 żółtko
• 6 parówek
• 12 plastrów żółtego sera
• 1 jajko do smarowania ciasta
• szczypta soli
• grubo mielony pieprz
• łyżeczka suszonego rozmarynu
Ponieważ robiłem już parę razy te parówki, to wiem, że roboty przy nich jest dużo. Ciasto się bardzo klei więc po wyjęciu z lodówki (20 min w lodowce po przygotowaniu ciasta) trzeba dodać jeszcze dużo mąki, żeby dało się rozwałkować. Przepis świetny i mimo, że smak ciasta może niektórych zniechęcić, bo nie da się go jednoznacznie określić jakie jest (nie ma wyrazistego smaku) to polecam serdecznie.
Jak dla mnie ciasto trochę suche więc wpadłem na pomysł, żeby do parówek zrobić jeszcze sałatkę z pomidorów i ogórków kiszonych + cebula + pieprz .
Ponieważ sałatka jest wodnista świetnie wypełnia lukę w cieście.
Polecam wszystkim!
para321
tutaj: www.parowkiwciescie.pl