jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Parówki w cieście drożdżowym 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moje dzieci je uwielbiają, jedzą i na ciepło i na zimno, zamiast kanapki.

Parówki w cieście drożdżowym 4

Składniki:

Parówki w cieście drożdżowym 4

 

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście drożdżowym 4
W miseczce rozprowadzić drożdże z 3/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżeczkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski,wymieszać z solą, zrobić dołek, wlać drożdże. Dodać pozostałe składniki; olej, cieple mleko, bazylię. Zagnieść dość miękkie ciasto, jeśli będzie zbyt twarde, dolać odrobinę mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Obrane parówki przekroić na pól, żółty ser zetrzeć na tarce. Brać porcję ciasta, rozwałkować (na około 0,5 cm), wykrawać prostokąty. Każdy posmarować ketchupem (zostawić czyste brzegi), kłaść połówkę parówki, posypać startym serem. Zawinąć, dobrze zlepić końcówki. Kłaść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym jajkiem. Upiec na złoty kolor.