Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Książka Kucharska: 18 pomysłów na ciasto francuskie

Parówki w cieście francuskim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Parówki w cieście francuskim są bardzo smaczne i szybkie do przygotowania.

Parówki w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parówki w cieście francuskim

 

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 6 cienkich parówek
  • 1 jajko
  • ketchup
  • szczypior usiekany

 

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście francuskim
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto francuskie rozwinąć z papieru, pokroić na 6 prostokątów. Z parówek usunąć osłonki, ułożyć na cieście i ciasno zawinąć. Ciasto z parówką naciąć ostrym nożem co 6-7 mm, (nie do końca) zwinąć w kółko, końce spiąć wykałaczką. Ułożyć na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 25 minut. Podawać z ketchupem lub musztardą i posiekanym szczypiorem.
Parówki w cieście francuskim
Parówki obrać z osłonek i ułożyć na cieście
Parówki w cieście francuskim
Każdą parówkę zawinąć w prostokąt z ciasta
Parówki w cieście francuskim
Ciasto z parówką ponacinać w równych odstępach
Parówki w cieście francuskim
Zwinąć w kółko końce spiąć wykałaczką ułożyć na blaszce