eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Parówkowe gwiazdy Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam parówkowe gwiazdy wypełnione ziemniakami z ziołami Gwiazdy posypane mozzarellą zapiekłam w piekarniku.

Parówkowe gwiazdy Eli

Składniki:

Parówkowe gwiazdy Eli

farsz

pozostałe składniki

  • 15 cienkich parówek
  • 150 g tartej mozzarelli

dodatki

  • 30 wykałaczek
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Parówkowe gwiazdy Eli

przygotowanie farszu

Parówkowe gwiazdy Eli
Ugotowane na parze ziemniaki przecisnąć przez praskę.

Ziemniaki umyć i ugotować na parze. Przestudzone ziemniaki obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie farszu cd

Parówkowe gwiazdy Eli
Pokroić opłukaną i osuszoną natkę koperek i szczypiorek.

Natkę pietruszki, koperek i szczypiorek opłukać osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.

przygotowanie farszu cd

Parówkowe gwiazdy Eli
Do ziemniaków dodać pozostałe składniki farszu.

Do przeciśniętych ziemniaków dodać natkę, koperek, szczypiorek, mąkę, czosnek i jajka. Całość oprószyć solą, pieprzem i wymieszać.

przygotowanie gwiazd

Parówkowe gwiazdy Eli
Obrane parówki przeciąć na pół naciąć wzdłuż i włożyć wykałaczki tak żeby powstały ramiona gwiazdy.

Parówki obrać z osłonek i przekroić na pół. Połówki parówek naciąć zostawiając centymetrową końcówkę nie naciętą.

Na brzegu naciętych parówek wbić wykałaczki i rozszerzyć żeby powstało ramię gwiazdy.

przygotowanie gwiazd cd

Parówkowe gwiazdy Eli

Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej blasze uformować po trzy gwiazdy pięcioramienne.

przygotowanie gwiazd cd

Parówkowe gwiazdy Eli

Wnętrza gwiazd wypełnić farszem.

przygotowanie gwiazd cd

Parówkowe gwiazdy Eli

Gwiazdy posypać mozzarellą. Blachy z gwiazdami włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z termoobiegiem i piec około 35 minut aż wierzch się zrumieni.

Gotowe gwiazdy od razu podawać. Smacznego!