kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1026]

Chleb z cukinią i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na domowy chlebek. Chleb upiekłam z pszennej mąki z dodatkiem startej cukinii i ziaren słonecznika. Smakuje pysznie zarówno z dżemem jak i z wędliną. Polecam.

Chleb z cukinią i słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z cukinią i słonecznikiem

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 3/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki z dużym czubkiem nasion słonecznika
  • duża garść odciśniętej cukinii
  • odrobina soli do posypania cukinii
  • keksówka 22 x 8 x 7
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb z cukinią i słonecznikiem
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej , posypujemy kilkoma szczyptami soli i odstawiamy.

Do miski wsypujemy mąkę i suche drożdże, sól, cukier i wlewamy ciepłą wodę i olej. Dodajemy odciśniętą z płynu cukinię i wsypujemy słonecznik ( jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki ), zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wkładamy do blaszki.

Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Chleb z cukinią i słonecznikiem
Umytą cukinię ścieramy i posypujemy solą.
Chleb z cukinią i słonecznikiem
Do miski wkładamy po kolei wszystkie składniki.
Chleb z cukinią i słonecznikiem
Ciasto mieszamy i zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Chleb z cukinią i słonecznikiem
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy wyrośnięte ciasto.