Sposób przygotowania:
Chleb z cukinią i słonecznikiem
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej , posypujemy kilkoma szczyptami soli i odstawiamy.
Do miski wsypujemy mąkę i suche drożdże, sól, cukier i wlewamy ciepłą wodę i olej. Dodajemy odciśniętą z płynu cukinię i wsypujemy słonecznik ( jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki ), zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wkładamy do blaszki.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Do miski wsypujemy mąkę i suche drożdże, sól, cukier i wlewamy ciepłą wodę i olej. Dodajemy odciśniętą z płynu cukinię i wsypujemy słonecznik ( jeśli ciasto jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki ), zagniatamy ciasto i przykrywamy miskę ściereczką. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wkładamy do blaszki.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.