eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam łatwe ciasto serowe. Nadziałam je cukinią, boczkiem wędzonym i serami: feta i długo dojrzewającym bursztynem.

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią

Składniki:

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią

ciasto

farsz

Sposób przygotowania:

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią

przygotowanie ciasta

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią
Z sera, mąki i margaryny wyrobić ciasto.

Mąkę przesiać do miski. Ser zmielić i dodać do mąki i margaryny. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na 12 godzin.

przygotowanie składników farszu

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią
Pokroić w słupki surowy, wędzony boczek.

Surowy boczek wędzony pokroić w słupki.

przygotowanie składników farszu cd

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią
Opłukaną i osuszoną cukinię pokroić w kostkę.

Cukinie opłukać i odciąć końcówki. Osuszyć cukinie i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników farszu cd

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią
Odpakowany ser typu feta pokroić w kostkę.

Ser typu feta odpakować i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników farszu cd

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią
Zetrzeć ser bursztyn na tarce z dużymi oczkami.

Długo dojrzewający ser bursztyn zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie farszu

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią
Pokrojony boczek usmażyć.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojony boczek i usmażyć.

przygotowanie farszu cd

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią
Cukinię dodać do boczku i jeszcze chwilę smażyć.

Do boczku dodać pokrojoną cukinię i razem chwilę smażyć. Usmazoną cukinię z boczkiem przełożyć do miski i ostudzić.

przygotowanie farszu cd

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią
Składniki farszu wymieszać.

Do cukinii z boczkiem dodać sery i przyprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wymieszać.

pieczenie ciasta

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią
Rozwałkowanym ciastem wyłożyć formę i nakłuć widelcem.

2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Dno nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

pieczenie ciasta cd

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią
Na podpieczony spód wyłożyć farsz.

Na podpieczony spód wyłożyć farsz.

pieczenie ciasta cd

Wytrawne ciasto serowe Eli z cukinią
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 60 - 70 minut.

Resztę ciasta rozwałkować i przykryć farsz. Naciąć środek ciasta żeby para mogła się wydostać. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 60 - 70 minut. Ciasto można podawać na ciepło i na zimno. Smacznego.