Sposób przygotowania:
Wytrawne ciasto serowe Eli z cukiniąprzygotowanie ciasta
Mąkę przesiać do miski. Ser zmielić i dodać do mąki i margaryny. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na 12 godzin.
przygotowanie składników farszu
Surowy boczek wędzony pokroić w słupki.
przygotowanie składników farszu cd
Cukinie opłukać i odciąć końcówki. Osuszyć cukinie i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników farszu cd
Ser typu feta odpakować i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników farszu cd
Długo dojrzewający ser bursztyn zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie farszu
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojony boczek i usmażyć.
przygotowanie farszu cd
Do boczku dodać pokrojoną cukinię i razem chwilę smażyć. Usmazoną cukinię z boczkiem przełożyć do miski i ostudzić.
przygotowanie farszu cd
Do cukinii z boczkiem dodać sery i przyprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Całość wymieszać.
pieczenie ciasta
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim formę do tarty. Dno nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
pieczenie ciasta cd
Na podpieczony spód wyłożyć farsz.
pieczenie ciasta cd
Resztę ciasta rozwałkować i przykryć farsz. Naciąć środek ciasta żeby para mogła się wydostać. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 60 - 70 minut. Ciasto można podawać na ciepło i na zimno. Smacznego.
gusia1000