jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Cukiniowe ślimaczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moje ulubione ciasto drożdżowe uwielbiam łączyć z owocami, ale też z warzywami. Doskonale smakuje m.in. z cukinią. Polecam ślimaczki podać w towarzystwie sosu czosnkowego. Smakują pysznie!

Cukiniowe ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cukiniowe ślimaczki

CIASTO:

  • Ok 400 gram mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • Łyżeczka majeranku,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 4 dag drożdży

NADZIENIE:

  • Około 2-3 łyżki pomidorowego koncentratu lub ketchupu domowej roboty,
  • 12 dag sera żółtego,
  • 2-3 bardzo młode cukinie (bez pestek), żółte lub zielone (lub taka i taka),
  • Pęczek natki pietruszki,

DODATKOWO:

  • Jajko do smarowania ciasta,
  • Majeranek do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Cukiniowe ślimaczki

ETAP 1

Cukiniowe ślimaczki
do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta

CIASTO:
Mleko podgrzewamy delikatnie. W letnim rozpuszczamy drożdże. Do tak przygotowanego mleka dodajemy olej, jajka oraz przyprawy do smaku. Ciasto wyrabiamy około 15 minut, dodając do niego stopniowo mąkę. Gotowe powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowane odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
NADZIENIE: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki drobno siekamy. Cukinię kroimy na cienkie paseczki.

ETAP 2

Cukiniowe ślimaczki
rozwałkowane ciasto smarujemy koncentratem

FORMOWANIE: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką. Następnie wałkujemy je na prostokąt o grubości około 1 cm. Rozwałkowane ciasto równomiernie smarujemy pomidorowym koncentratem i posypujemy połową sera.

ETAP 3

Cukiniowe ślimaczki
kolejno wykładamy pozostałe składniki nadzienia

Następnie na ciasto wkładamy warstwę pokrojonej cukinii. Cukinie posypujemy resztą sera oraz natką pietruszki. Całość zwijamy, formując roladę.

ETAP 4

Cukiniowe ślimaczki
roladę kroimy na ślimaczki

Gotową dzielimy na 12 części.

ETAP 5

Cukiniowe ślimaczki
ślimaczki przekładamy na blaszkę

Otrzymane ślimaczki układamy koło siebie w 3 rzędach po 4 w każdym ( zwojem ku górze) na przygotowanej blaszce. Tak przygotowane roladki pozostawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Ślimaczki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 min w 180˚C.
Podajemy na ciepło lub zimno.