jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Parzucha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To rodzaj zupy mlecznej jaką jadłam u mojej Babci, znalazłam ją w kuchni śląskiej pod nazwą parzucha.

Parzucha

Składniki:

Parzucha

 

  • 1 bułka
  • 1/2 litra mleka
  • sól, cukier do smaku
  • kawałeczek świeżego masła

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Parzucha
Bułkę (może być czerstwa)kroimy w kosteczkę lub kromeczki. Zalewamy gorącym mlekiem.Dodajemy kawałeczek masła - mieszamy by się rozpuściło.
Doprawiamy odrobiną soli i cukru do smaku jesli lubimy takie smaki.
Możemy też dodać więcej cukru i jeść ją na słodko.
Ja lubię taką zupę jeść bez dodatków, bułka jest wystarczająco słona.
W sumie można powiedzieć , że to taka wodzionka z mlekiem.