slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 756]

Mleczna zupa migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na delikatną i smaczną mleczną zupę migdałową. Podana z ugotowanym ryżem smakuje wybornie.Polecam.

Mleczna zupa migdałowa

Składniki:

Mleczna zupa migdałowa

 

Sposób przygotowania:

Mleczna zupa migdałowa
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i odkładamy je aby ostygły.

Migdały przekładamy do kielicha blendera, dolewamy 1 szklankę mleka i blendujemy na gładką masę. 

Masę migdałową przelewamy do garnka, dolewamy pozostałe mleko oraz dodajemy rodzynki, miód i cynamon, podgrzewamy. Mąkę kukurydzianą rozrabiamy w 100 ml mleka i przelewamy do garnka, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. 

Do miseczki wkładamy porcję ryżu, wlewamy zupę oraz dekorujemy płatkami migdałowymi. 

Tagi:

zupa mleczna