Sposób przygotowania:
Pascha z bakaliami
Twaróg mielę dwa razy. Migdały zalewam wrzącą wodą, odstawiam na chwilę, obieram ze skórki i kroję w niewielką kosteczkę. Żółtka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję stopniowo śmietanę do ubitych z cukrem żółtek dalej miksując. Miskę z ubitymi żółtkami i śmietaną umieszczam nad większym garnkiem z gotującą się wodą i ubijam masę około 10 minut. Zabieg ten sprawi, że masa trochę zgęstnieje. Po tym czasie miskę zdejmuję z garnka, stopniowo dodaję po trochu miękkie masło dalej miksując, na koniec dodaję stopniowo zmielony ser. Do ubitej masy dodaję także posiekane migdały, rodzynki, pokrojone suszone śliwki, suszone morele i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Przekładam wszystko do miski pokrytej gazą lub ściereczką. Miskę z zawartością wstawiam do lodówki na całą noc. Następnego dnia paschę wyjmuję na talerz, zdejmuję gazę lub ściereczkę. Wierzch dekoruję dowolnie bakaliami.