Sposób przygotowania:
Pasiasta kaszka
Mleko przelać do garnka. Dodać do niego cukier waniliowy, wymieszać i zagotować. Jak mleko zacznie się gotować, wsypywać do niego powoli kaszę, cały czas mieszając. Kaszę gotować ok. 3 minuty na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Ugotowaną kaszę podzielić na 2 części. Do jednej dodać połamaną na mniejsze kawałki mleczną czekoladę, do drugiej kawałki białej czekolady. Obie części mieszać, aż czekolady się rozpuszczą i połączą z kaszą. Do 3 szklanek nałożyć po 1 łyżce kaszy ciemnej, na to położyć po 1 łyżce kaszy białej i po 1 łyżce jagód z kompotu (nie odsączać ich zbyt dokładnie). Na to położyć resztę kaszy ciemnej, następnie resztę kaszy białej. Na wierzchu ułożyć resztę jagód. Podawać na ciepło.