slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pasiasty deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny deser w paski. Poszczególne warstwy deseru świetnie łączą się ze sobą i tworzą pyszną całość.

Pasiasty deser

Składniki:

Pasiasty deser

 

  • warstwa biała:
  • 125 g ricotty
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącego mleka/wody
  • warstwa niebieska:
  • 125 g ricotty
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka niebieskiej spiruliny/barwnika
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 3 łyżki gorącego mleka/wody
  • oraz:
  • 100 g borówek
  • niebieska galaretka

Sposób przygotowania:

Pasiasty deser
Warstwa biała:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy ricottę, dodajemy syrop z agawy i miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy. Przekładamy białą masę do 3 pucharków i wstawiamy do lodówki.

Warstwa niebieska:

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przekładamy ricottę, dodajemy syrop z agawy, niebieską spirulinę (lub barwnik) i miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i chwilę miksujemy. Przekładamy niebieską masę na białą i wstawiamy do lodówki.

Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. Borówki myjemy i osuszamy a następnie układamy na niebieskiej warstwie deseru. Zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki.