Sposób przygotowania:
Oszukany sernik jogurtowy z musem truskawkowymETAP 1:
Składniki temperatura pokojowa = białka ubić mikserem na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli, osobno żółtka utrzeć mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach.
ETAP 2:
Jogurty z lodówki wyjąć klika godzin przed zrobieniem sernika aby nie były za zimne.
ETAP 3:
Jogurty dodać do żółtek, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem połączyć dokładnie składniki.
ETAP 4:
Do masy dodać ubitą pianę i delikatnie łyżką wmieszać w sernik.
ETAP 5:
Dwie tortownice 20 cm i 16 cm (większa do pracy dla męża) wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć puste rurki, lub jedna tortownica 28 cm.
ETAP 6:
Do form na rurki wylać masę sernikową, dodać 3/4 musu truskawkowego do większej formy i resztę do mniejszej, widelcem delikatnie wmieszać w sernik.
ETAP 7:
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, do suchego patyczka, w formach serniki dobrze wystudzić, najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana na blacie kuchennym.
ETAP 8:
Mniejszy sernik wyjąć z formy na talerz (mąż zabiera w formie), cukier puder wymieszać z gorącą wodą na nie za gęsty lukier i polać wierzch serników.