KasiaJulcia

KasiaJulcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Paska wielkanocna z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Paska tradycyjny wypiek wielkanocny z moich stron.

Paska wielkanocna z rodzynkami

Składniki:

Paska wielkanocna z rodzynkami

 

  • Mąka pszenna 500 g
  • Drożdże 50 g
  • Mleko 250 ml
  • Cukier 150 g
  • Jajka 6 sztuk
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Rodzynki 50 g
  • Sól szczypta
  • Aromat zapachowy migdałowy do smaku
  • Tłuszcz do formy 20 g

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paska wielkanocna z rodzynkami
Drożdże pokruszyć, a następnie posolić, zostawić aby rozpuściło się. Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Mleko podgrzać. Do rozpuszczonego drożdży dodać: podgrzane mleko, cukier, cukier wanilinowy, 5 całych jaj, przesianą mąkę, rodzynki i aromat migdałowy. Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować formę. Żółtko z 1 pozostałego jajka oddzielić od białka. Wyrośnięte ciasto drożdżowe nałożyć do formy. Posmarować białkiem. Piec 50- 60 minut. Upieczoną paskę wyjąć z formy.