Kura

Kura

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pasta alla Verdura

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna, włoska pasta warzywna

Pasta alla Verdura

Składniki:

Pasta alla Verdura

 

  • (dla 4 osób)

 

  • 1 cebula
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidorki - odparzyć, zdjąć skórę
  • 2 puszki pomidorów - najlepiej tych pokrojonych już w kostkę
  • paczka makaronu - ja lubię penne, czyli nasze "rurki"
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan (ew. żółty ser)

Sposób przygotowania:

Pasta alla Verdura
Ugotować makaron. Warzywa pokroić w kostkę. 1. Najpierw, na dużej patelni, zeszklić cebulkę. 2. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (paprykę i cukinię - na razie bez pomidorów) i smażyć przyprawiając obficie: sol, pieprz, oregano i pokrojony drobniutko czosnek (można też wyciskarką). 3. Gdy cukinia będzie już miękka i podsmażona (ok 5 min), dodajemy te dwa pomidorki - obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, oraz 2 puszki krojonych pomidorów. 4. Smażyć/gotować mieszając co jakiś czas jeszcze z 5-10minut, tak, żeby całość trochę zgęstniała i zrobiła się konsystencja sosu. Podawać z makaronem skropionym oliwą z oliwek i obficie obsypać startym parmezanem. Smacznego!