kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pasta do pieczywa ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pestki ze słonecznika są świetnym źródłem witaminy E, który jest ważnym antyoksydantem a także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Taka pasta będzie zdrowym i smacznym zastępstwem dla masła.

Pasta do pieczywa ze słonecznikiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasta do pieczywa ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Pasta do pieczywa ze słonecznikiem
Nasiona słonecznika, suszone pomidory, umytą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku i papryczkę chili umieszczamy w naczyniu blendera i miksuje na gładką masę. Aby ją nieco rozluźnić dodajemy nieco oliwy z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Używamy do smarowania pieczywa zamiast masła. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżych warzyw: ogórka, pomidorów, rzodkiewki.
Pasta do pieczywa ze słonecznikiem
Nasiona słonecznika, suszone pomidory, umytą natkę pietruszki, obrany ząbek czosnku i papryczkę chili umieszczamy w naczyniu blendera i miksuje na gładką masę.